Stadsherstel

Bethaniënstraat 3-5 tijdens de restauratie in 2000.
Het centrum van Amsterdam behoort tot de mooiste historische binnensteden van de wereld. Het is dan ook sinds 1999 een beschermd stadsgezicht. De ruim 7500 gemeentelijke en rijksmonumenten bepalen voor een belangrijk deel de veel geprezen schoonheid van de Amstelstad. Het behoud van deze schoonheid is echter niet vanzelfsprekend, van vele kanten is zij in de loop der tijd bedreigd geweest.

Na de Tweede Wereldoorlog was de binnenstad op veel plaatsen ernstig verpauperd. Grote saneringsplannen werden voorbereid, waarbij de authentieke bebouwing plaats moest maken voor grootschalige nieuwbouw. Ook vond men dat de stad beter bereikbaar moest worden gemaakt voor het autoverkeer, waarvoor een groot aantal doorbraken werd gepland. Als reactie op deze ontwikkelingen is Stadsherstel opgericht, met het doel om bestaande karakteristieke panden geschikt te maken voor modern gebruik zodat grootschalige ingrepen in de oude stad achterwege konden blijven.

...herstelt ook hier de stad

Het bekende restauratiebord van Stadsherstel.
Het streven van Stadsherstel is om het leefklimaat in de stad te verbeteren en het historische stadsbeeld te herstellen. Zij heeft sinds haar oprichting in 1956 meer dan 450 verkrotte panden gerestaureerd. In deze monumenten zijn woningen, winkels of restaurants gevestigd, die alle voldoen aan de eisen van deze tijd. Aan veel afgeschreven en verloederde panden heeft Stadsherstel op deze wijze een nieuw bestaan kunnen geven. Onder het bezit bevinden zich veel hoekpanden, omdat juist deze in meerdere richtingen het straatbeeld positief kunnen beïnvloeden. Stadsherstel heeft met haar werk in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad.

De opgave van Stadsherstel is echter nog niet voltooid. Een groot aantal monumenten in de binnenstad wacht nog op restauratie. Stadsherstel blijft zich daarom inzetten voor het redden van verwaarloosde monumentale panden. Sinds enkele jaren wordt daarnaast ook nadrukkelijk in de overige stadsdelen gekeken.
Meer lezen

Organisatie

De gehele wand van het Kadijksplein is door Stadsherstel in 1997 gerestaureerd.
Ondanks de N.V.-vorm is Stadsherstel geen winstbeogende instelling. Statutair is Stadsherstel verplicht eventueel gemaakte winst weer te gebruiken ter versterking van monumentaal Amsterdam. Onder de aandeelhouders bevinden zich grote Nederlandse banken en verzekeraars, die genoegen nemen met een lagere opbrengst van hun geld dan bij gebruikelijke investeringen. Ook de gemeente Amsterdam is een belangrijke aandeelhouder. Met het gestorte kapitaal is Stadsherstel in staat om panden aan te kopen. De restauraties worden met eigen kapitaal en deels met subsidies gefinancierd.

Na restauratie wordt het bezit verhuurd. Stadsherstel is behalve een N.V. tegelijk een toegelaten instelling in de zin van de Woningwet (woningcorporatie) en beheert in haar panden circa 1000 woningen en ongeveer 200 bedrijfsruimten. Door een aanzienlijk deel van de huuropbrengsten te besteden aan regelmatig onderhoud, wordt een blijvende positieve bijdrage aan het stadsbeeld gegarandeerd.

Grote monumenten

Eind 1999 fuseerde de Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. met de NV Amsterdams Monumenten Fonds. Zij gingen samen verder onder de naam Stadsherstel Amsterdam N.V. en sindsdien ligt de nadruk niet meer alleen op woonhuizen. De grote uitdaging is nu het redden van andere soorten monumentale panden zoals kerken en industriële monumenten. Deze grote monumenten hebben vaak hun functie verloren en worden daarom met de ondergang bedreigd. Stadsherstel tracht dit soort gebouwen, die voor het stadsbeeld zeer belangrijk zijn, te verwerven, op te knappen en zo door een ander gebruik nieuw leven in te blazen.

Verhuur van bijzondere locaties Stadsherstel heeft een aantal bijzondere en exclusieve locaties die op incidentele basis worden verhuurd. Deze kerkelijke en industriële monumenten zijn zowel in de binnenstad als in landelijk Amsterdam gelegen. De sfeervolle ruimten van de gerestaureerde gebouwen vormen een perfecte ambiance voor het houden van lezingen, congressen, recepties, diners, concerten of presentaties. Een deel van de locaties is bovendien geschikt als romantische plek voor een huwelijksvoltrokking en/of een huwelijksreceptie. Stadsherstel werkt samen met een aantal gerenommeerde cateraars, maar ook is het mogelijk om een eigen cateraar in te schakelen.
Meer lezen

De gebeeldhouwde top van Kalmarkt 7 is door de Vereniging Vrienden betaald.

Vereniging Vrienden van Stadsherstel Amsterdam

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stadsherstel werd een vereniging opgericht, die het werk van Stadsherstel ondersteunt. Dankzij bijdragen van deze Vereniging kunnen onderdelen die niet voor subsidie in aanmerking komen terug in het straatbeeld worden gebracht. De vereniging heeft ruim 2.200 leden.
Meer lezen