In april 1857 werd de eerste steen gelegd voor een nieuw godshuis naar ontwerp van de Leidse architect Th. Molkenboer. In de loop van de 20ste eeuw is de kerk steeds meer verwaarloosd. Meer dan vijfentwintig jaar heeft het gebouw ingepakt gestaan omdat de monumentale voorgevel los raakte. Gevaar van neerstortend natuursteen dreigde hierdoor, hetgeen voor passanten aan de Prinsengracht natuurlijk niet prettig was. Na ruim drie jaar hard werken is dit gevaar niet meer actueel.

In 2002 vond de opening van het gerestaureerde gebouw plaats. Het orgel en de tijdens de restauratie ontdekte muurschilderingen wachten nog op restauratie.

Interieur met orgel Diner

Nu is het uiterlijk, zowel van buiten als van binnen zeer bijzonder te noemen.

Bij de restauratie is de kerk voorzien van een zwevende houten vloer, zodat deze locatie zeer geschikt is voor dansvoorstellingen. De Duif kan dagelijks worden gehuurd voor bijvoorbeeld lezingen, symposia, diners en recepties. De akoestiek van het gebouw leent zich uitstekend voor recitals en concerten. De Duif is een prachtige trouwlocatie. Er zijn 400 zitplaatsen, bij diners is er plaats voor 300 personen, bij recepties voor 500 personen. Op zondagochtend blijft De Duif echter dienst doen als godshuis.

Modeshow 1 Modeshow 2 Modeshow 3

Plattegronden | Routekaart | Routebeschrijving